Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

NZH Vervoer Museum (NZH)

Founded in 1986
Gauge     1000 / 1435 mm
Homepage Homepage for NZH (externe link)
  Fahrplan von NZH (externe link)
Adresses Leidsevaart 396
Haarlem
Diese Tekst ist leider nicht im Deutsch verf├╝gbar

Het NZH-Vervoermuseum vindt zijn oorsprong in 1986 en beschrijft de geschiedenis van de Noord-Zuid Hollandse Vervoer Maatschappij (NZH). In totaal zijn er 4 historische NZH trams, diverse NZH- spullen, documentatie en nog veel meer orginele NZH-toebehoren te bezichtigen.


Het NZH Vervoer Museum is ontstaan vanuit de overzichtstentoonstelling ter gelegeheid vana het 100 jarige bestaan van het NZH tram en busbedrijf aan de Leidsevaar te Haarlem in 1981. De belangstelling van het publiek, NZH personeel en NZH hobbyisten was zo groot dat het plan op kwam om een permanente expositie over de NZH op te zetten. Dit plan kwam in een stroomversnelling toen in 1986 de herbouw van de laatst overgebleven 'Boedapester' gereed kwam (project van een Tramweg-Stichting werkgroep).


Vanuit alle kanten kwamen foto's, documenten en voorwerpen toegestroomd en zo kon het zijn dat op 11 april 1986, in een afgescheide deel van de busgarage Leidsevaart, een 'klein maar knus bedrijfsmuseum' kon worden geopend door toemalig NZH-directeur de heer Testa. In de loop van de tijd breide de collectie zich uit en ontstond de behoefte aan meer tentoonstellingsruimte. Op het NZH-terrein aan de Leidsevaart werd besloten een appart museumgebouw te bouwen, wat gereed kwam in 1996.


De collectie bestaat naast trams ook uit vijf bussen. Het museum is gratis te bezoeken op maandag en donderdag van 9:00 tot 12:00 uur. Daarnaast ook op zaterdag van 11:00 tot 16:00 (openingstijden 2006).

Data maintained by:
W. Adriaanse, email: wadriaanse1985(a)gmail.com
Please substitute (a) for @, this is an anti-spam measure