Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Alle data over het Nederlandse Museummaterieel

Foto van een vriendelijke man van Museum Werklust te Losser die U welkom wuift.

Welkom bij de site over het Nederlandse museummaterieel.

Deze site wordt gemaakt door een onafhankelijke groep spoorwegliefhebbers met als doel om al het spoorwegmaterieel dat wordt gebruikt door de spoormusea bij elkaar op een site te zetten in een doorzoekbare database.

Op deze manier ontstaat een overzicht van al het behouden gebleven spoorwegmaterieel.

Deze site is een niet-commercieel initiatief en wordt door meerdere beheerders gemaakt en onderhouden. Elke beheerder is verantwoordelijk voor zijn eigen gedeelte, en als u wilt weten wie wat beheert kunt u links in het menu klikken op "Over de NMMD".

Uiteraard waarderen wij op- of aanmerkingen en aanvullingen op de site en de inhoud enorm, en als u ons een mailtje stuurt krijgt u altijd antwoord.

Topobject van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik (SHM)

topobject topobject

De Gooische Moordenaar GS 18 Leeghwater


Slingerend door het prachtige West-Friese landschap rijdt de 'Gooische Stoomtram', getrokken door de in 1921 gebouwde vierkante tramlocomotief GS 18 'Leeghwater'. Oorspronkelijk werd de GS 18 ingezet op de tramlijnen van de Gooische Stoomtram, onder andere vanaf Amsterdam Weesperpoortstation naar Diemen, Muiden, Laren en Hilversum. Het traject ging dwars door dorpjes, waarbij er nogal eens een ongeluk gebeurd. De bijnaam was ook niet voor niets 'Gooische Moordenaar'

De GS 18 is van zeer grote Cultuur Historische waarde en is een van de weinige originele representanten van de honderden vierkante tramlocomotieven die, verspreid over geheel Nederland en bij diverse stoomtrammaatschappijen, dienst hebben gedaan. De locomotief is het Register Railmonumenten beoordeeld met een A-status.

Klik hier voor meer info over de GS 18

 
Totaal 1998 objecten.