Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Alle data over het Nederlandse Museummaterieel

Foto van een vriendelijke man van Museum Werklust te Losser die U welkom wuift.

Welkom bij de site over het Nederlandse museummaterieel.

Deze site wordt gemaakt door een onafhankelijke groep spoorwegliefhebbers met als doel om al het spoorwegmaterieel dat wordt gebruikt door de spoormusea bij elkaar op een site te zetten in een doorzoekbare database.

Op deze manier ontstaat een overzicht van al het behouden gebleven spoorwegmaterieel.

Deze site is een niet-commercieel initiatief en wordt door meerdere beheerders gemaakt en onderhouden. Elke beheerder is verantwoordelijk voor zijn eigen gedeelte, en als u wilt weten wie wat beheert kunt u links in het menu klikken op "Over de NMMD".

Uiteraard waarderen wij op- of aanmerkingen en aanvullingen op de site en de inhoud enorm, en als u ons een mailtje stuurt krijgt u altijd antwoord.

Topobject van Hoogovens Stoom IJmuiden (HSIJ)

topobject topobject
Deze platte wagens zijn met het oog op de invasie in Europa gebouwd in de Verenigde Staten. Ze zijn ontworpen voor het vervoer van twee Shermantanks. In 1946 is de wagen vanuit een dump in Antwerpen naar Beverwijk gereden. Bij de Hoogovens is de wagen ingezet als platenwagen en als hulpwagen voor de hersporingstrein.

Bij NS hebben 50 van dergelijke wagens als railtransportwagens van weg en werken gereden in de serie 51554. Het exemplaar van Corus Stoom IJmuiden is een van de drie bewaard gebleven 'warflats' in Europa.

 
Totaal 1976 objecten.