Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Alle data over het Nederlandse Museummaterieel

Foto van een vriendelijke man van Museum Werklust te Losser die U welkom wuift.

Welkom bij de site over het Nederlandse museummaterieel.

Deze site wordt gemaakt door een onafhankelijke groep spoorwegliefhebbers met als doel om al het spoorwegmaterieel dat wordt gebruikt door de spoormusea bij elkaar op een site te zetten in een doorzoekbare database.

Op deze manier ontstaat een overzicht van al het behouden gebleven spoorwegmaterieel.

Deze site is een niet-commercieel initiatief en wordt door meerdere beheerders gemaakt en onderhouden. Elke beheerder is verantwoordelijk voor zijn eigen gedeelte, en als u wilt weten wie wat beheert kunt u links in het menu klikken op "Over de NMMD".

Uiteraard waarderen wij op- of aanmerkingen en aanvullingen op de site en de inhoud enorm, en als u ons een mailtje stuurt krijgt u altijd antwoord.

Topobject van de Stoomtrein Katwijk Leiden

topobject topobject

Aan het eind van de 18e eeuw brak voor Nederland het stoomtramtijdperk aan. Vele kilometers stoomtramlijn werden aangelegd en het oosten van Gelderland was geen uitzondering hierop.

Echter, waar in de meeste regio's werd gekozen voor meterspoor of normaalspoor werd in Oost Gelderland gekozen voor smaller spoor, en wel het 750mm spoor. Dit spoor werd, op een enkele uitzondering na, voor alle stoomtramwegen in Oost-Gelderland gebruikt.

Helaas kwamen veel van de Stoomtramwegen in Oost-Gelderland in de twintiger jaren van de vorig eeuw in de financiële problemen, en daarom werden, onder druk van de overheid, alle lijnen samengevoegd onder de noemer Geldersche Tramweg Maatschappij, een bedrijf dat pas in 1957 de laatste smalspoorlijn opheft.

De locomotief die de laatste ritten met stoom heeft gereden op het traject Doetinchem-Doesburg is bewaard gebleven bij het Nationaal Smalspoormuseum te Valkenburg, Zuid-Holland, samen met een goederenwagon en een rijtuig.


 
Totaal 1998 objecten.