Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

De Stichting Rijssens Leemspoor (SRL)

Gegründet 1988
Spurweite     600 mm
Länge der Strecke 1,200 Km
Homepage Homepage von SRL (externe link)
  timetable from SRL (externe link)
Adressen Bezoekadres:
Stichting Rijssens Leemspoor (SRL)
Markeloseweg 78b
7461 EE Rijssen
Postadres:
Welleweg 9
7462 GE Rijssen
Telefoon:
dhr Gerrit Averesch: 06 22022444
This text is not yet available in English

De Stichting Rijssens Leemspoor (SRL) onderhoud een smalspoorlijntje in de bossen ten zuiden van Rijssen. In dit gebied werd vroeger veel klei (leem) gewonnen voor de produktie van bakstenen en dakpannen. Vandaar de naam Leemspoor.


Nabij de sportpark 'De Koerbelt' ligt de gelijknamige halte van de SRL. Hier vertrekt de trein en brengt u door een bosrijkgebied naar het knusse eindstationnetje.


Halverwege de lijn is er een halte, bij een open plek in het bos, hier kunnen de treinen elkaar kruisen. En is er de mogelijkheid om een wandeling te maken, naar het naast gelegen heidegebied. De banken op deze halte bieden de mogelijkheid om ff heerlijk te genieten van de langskomende treinen.


Bij het eindstationnetje is een loods te vinden met daarbij een draaischijf en een segmentdraaischijf. In 'Het Wachtlokaal' is er een kop koffie of frisdrank te verkrijgen. Op bijzondere dagen zijn er ook warme lekkernijen zoals pannenkoeken en broodjes worst te vinden.


Sinds pasen 2005 wordt het gehele traject met personentreinen bereden. Hiervoor is er dan ook een kassarijtuig gebouwd, om als mobiele verkoopunit dienst te doen op 'De Koerbelt'.De gegevens van de SRL zijn nog incompleet. Onze excuses hiervoor. De komende maanden zullen de diverse objecten worden uitgebreid met meer gegevens

Daten verwalted durch:
Ersetzen Sie (a) durch @, dies ist aus Spamschutzgründen erforderlich.