Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Alle data over het Nederlandse Museummaterieel

Foto van een vriendelijke man van Museum Werklust te Losser die U welkom wuift.

Welkom bij de site over het Nederlandse museummaterieel.

Deze site wordt gemaakt door een onafhankelijke groep spoorwegliefhebbers met als doel om al het spoorwegmaterieel dat wordt gebruikt door de spoormusea bij elkaar op een site te zetten in een doorzoekbare database.

Op deze manier ontstaat een overzicht van al het behouden gebleven spoorwegmaterieel.

Deze site is een niet-commercieel initiatief en wordt door meerdere beheerders gemaakt en onderhouden. Elke beheerder is verantwoordelijk voor zijn eigen gedeelte, en als u wilt weten wie wat beheert kunt u links in het menu klikken op "Over de NMMD".

Uiteraard waarderen wij op- of aanmerkingen en aanvullingen op de site en de inhoud enorm, en als u ons een mailtje stuurt krijgt u altijd antwoord.

Topobject van Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM)

topobject topobject
DIESELLOCOMOTIEF EH 244 (ESSLINGEN)

Het type Neuhof-Q 700PS is een prototype dat werd ontwikkeld volgens de specificaties van de DB V60. In 1962 komt de 'Esslingen' voor het eerst in dienst bij de firma Hüttenwerke in Oberhausen, waar zij het nummer 206 kreeg.
Negen jaar later, in 1971, kwam de lok in dienst van het staalbedrijf Thyssen AG met haar nieuwe nummer 244, en nog datzelfde jaar verhuisde ze naar de Eisenbahnd und Häfen GmbH. Dit vervoersbedrijf gaat dan het spoorvervoer verzorgen tussen Dinslaken en Duisburg Hochfeld.
Vervoerd worden ijzererts, kolen, cokes, vloeibaar staal en gewalste ijzer- en staalproducten. Er moest door de EH244 zwaar werk verricht worden.
Omdat de lok, ondanks zijn 700 pk, uiteindelijk niet meer sterk genoeg bleek voor het werk, werd zij afgedankt.

 
Totaal 1774 objecten.