Nederlandse taal  English language  Deutsche Sprache 

Alle data over het Nederlandse Museummaterieel

Foto van een vriendelijke man van Museum Werklust te Losser die U welkom wuift.

Welkom bij de site over het Nederlandse museummaterieel.

Deze site wordt gemaakt door een onafhankelijke groep spoorwegliefhebbers met als doel om al het spoorwegmaterieel dat wordt gebruikt door de spoormusea bij elkaar op een site te zetten in een doorzoekbare database.

Op deze manier ontstaat een overzicht van al het behouden gebleven spoorwegmaterieel.

Deze site is een niet-commercieel initiatief en wordt door meerdere beheerders gemaakt en onderhouden. Elke beheerder is verantwoordelijk voor zijn eigen gedeelte, en als u wilt weten wie wat beheert kunt u links in het menu klikken op "Over de NMMD".

Uiteraard waarderen wij op- of aanmerkingen en aanvullingen op de site en de inhoud enorm, en als u ons een mailtje stuurt krijgt u altijd antwoord.

Topobject van Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM)

topobject topobject
RESTAURATIERIJTUIG 4268 (BREDA)

De 4268 is oorspronkelijk gebouwd als Pullman salonrijtuig 2e klasse zonder keuken met als nummer 4112. Het rijtuig werd ingezet in de tussen Amsterdam en Parijs verkerende 'Etoile du Nord'.

Op het frame van de in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigde 4112 werd in 1955 het restauratierijtuig met nummer 4268 gebouwd bij de firma Breda te Milaan. In diezelfde periode werden in totaal zo'n honderd Pullman rijtuigen omgebouwd tot restauratiewagens. De voor de Pullmans karakteristieke ovale vensters werden vervangen door rechthoekige ramen en de Pullmankleuren blauw-crème door blauw over de gehele zijkanten. De 4268 kreeg 36 losse zitplaatsen.

 
Totaal 1770 objecten.